Shingle Style Riverside Residence in Greenwich, CT 06831

About This Project

Symmetry was very important to the owners of this Greenwich property, as was a strong reference to shingle style architecture.  The design intent of the house was to avoid an overwhelming façade given its proximity to the road.  It was particularly important to make the approach to the house comfortable. By bringing the rooflines down to the first floor and incorporating a whimsical covered front entry, with balcony above, the house presents itself in a very human scale while maintaining a tall front elevation.  We developed an unconventional plan which fit well in the limited buildable area offered by this lot. Double frontage, or 2 front yards, limited septic area and a fairly small amount of available floor area were all part of the challenge. The house presents itself as substantial even though the first and second floor layout is quite modest.  The plan takes advantage of a very large covered outdoor entertaining space, which did not count towards livable floor area, yet provided the overall space the owner was looking for.  The covered porch also delivered a strong connection to the property. One of our favorite features of this house is the staircase.  Set off to the side, situated in a symmetrical tower element of the facade, it filters light into the 1st and 2nd floor plans and also provides access to the fully finished lower level.

Category
Greenwich, New Homes
Location
Greenwich Connecticut