Shingle Style Riverside Residence in Greenwich, CT 06831

  • symmetrical shingle style custom home desing by Cardello Architects
  • Traditional Shingle Style Home design with custom details by Cardello Architects
  • Screen porch in custom luxury shingle style home with walk out basement in Greenwich Connecticut by Cardello Architects
  • Symmetrical sweeping roofline in symmetrical shingel style home by Cardello Architects
  • living room in custom luxury shingle style home window transom by Cardello Architects
  • transitional design in kitchen in traditional home by Cardello Architects
  • open floor plan kitchen dining room in shingle style residence by Cardello Architects
  • Modern bathroom by Cardello Architects in shingle style home
  • Stairwell in Greenwich Connecticut shingle style house by Cardello Architects
  • Greenwich COnnecticut luxury office with walnut paneling in shingle style residence by Cardello Architects
  • SCreen porch with fireplace in luxury screen porch by Cardello Architects

About This Project

Symmetry was important to the owners of this Greenwich property, as was a strong reference to shingle style architecture.  The design intent of the house was to avoid an overwhelming façade given its proximity to the road.  It was particularly important to make the approach to the house comfortable and welcoming. By bringing the rooflines down to the first floor and incorporating a whimsical covered front entry with an overhead balcony, the house presents itself at a human scale while maintaining a tall front elevation.  We developed an unconventional plan that fit well in the limited area offered by this lot. Double frontage, or 2 front yards, limited the septic area. This plus the fairly small amount of available floor area were all part of the challenge. The house presents itself as substantial even though the first and second floor layouts are modest.  The plan takes advantage of a very large covered outdoor entertaining space, which did not count towards livable floor area, yet provided the space our client was looking for.  The covered porch also delivered a strong connection to the surrounding property. One of our favorite features of this house is the staircase set to the side, situated in a symmetrical tower element of the façade. This helps filter light into the first and second floor plans and provides access to the finished lower level.

Category
Greenwich, New Homes